Arteriográf vizsgálat: az érelmeszesedés mérése

Magyarországon minden második ember halálát az érelmeszesedésből kifejlődő szív- és érrendszeri betegségek okozzák.

A szívinfarktus, az agyvérzés legtöbbször váratlanul, néha pedig meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ezek a szív- és érrendszeri események egy hosszú folyamat utolsó állomásai. Sajnos kevesen tudják, hogy a magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet! Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos-technológiai fejlesztés, melynek segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák megelőzhetőek.
Az arteriográf

Maga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros, azaz kiszámítja az úgynevezett "artériás életkort".

Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról. Minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb.

Gyakorlati részét tekintve a kb. 15 perces vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint egy fekvő helyzetben többször elvégzett vérnyomásmérés. A mérés során 12 paramétert vizsgálnak, melyek között szerepelnek a kis- és nagyartériák állapotát mutató értékek is. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos vérnyomásmérés önmagában nem ad elég információt a beteg állapotáról (alacsony vérnyomás esetén is már szembesülhetünk a kialakult érelmeszesedéssel!), és a betegség már 20-30 éves életkorban elkezdődhet, amikor még egészségesnek gondoljuk magunkat. Az arteriográfos vizsgálat, mint speciális módszer betekintést enged az erek funkciójába, bármilyen korú páciens számára.Az arteriográf vizsgálat menete

A mérés mindössze 2-3 percet vesz igénybe egy mandzsetta felhelyezésével a felkarra. A teljesen fájdalommentes és veszélytelen vizsgálat nem okoz kényelmetlenséget. A vizsgálat befejeztével leletet, arteriogrammot adunk a mérés eredményéről, amelyben kiértékeljük az erek állapotát az egész testben. A Központi szisztólés vérnyomás általában alacsonyabb, mint a perifériás. A vizsgálati kiértékelésből megtudhatjuk, hogy milyen az endothel funkció (az érrendszer általános stressz szintje Aix-el mérve), valamint az aorta pulzushullám terjedési sebessége (a főütőér rugalmasságágával, vagy merevségével összefüggő PWV).

1. A páciens lefekszik és teljes nyugalmi állapotba kell, hogy kerüljön körülbelül 10 percig a mérés előtt.
2. A mandzsettát szorosan a domináns karra helyezzük.
3. A mérés alatt a mandzsetta nem érhet a mellkashoz.
4. Mérés közben nem szabad mozogni, vagy beszélni.
5. A mérés a szisztolés résznél ajánlott, és a páciens vissza kell tartsa lélegzetét pár másodpercig.

Ajánlott, hogy a páciens ne dohányozzon és ne étkezzen 3 órával a mérés előtt. Ne fogyasszon kávét vagy alkoholt 10 órával a mérés előtt!HMM Arteriográf vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
Tel: 06-1/800-93-33; Mobil: 06-30/633-09-61; SMS: 06-30/633-09-61
Adószám: 12489477-2-41
© 2020 - Minden jog fenntartva!